Inchgower Distillery

Eigenaar: United Distillers & Vintners (Diageo).

Vergunninghouder: Arthur Bell & Sons.

Productiestatus: Produceert 2,25 miljoen liter per jaar.

Locatie: Highlands, Speyside.

De distilleerderij ligt in het noordoosten van de Speyside, ten zuiden van de plaats Buckie. Hij staat vlak aan de A98, de weg die onder Buckie door loopt.

De naam: Inchgower wordt uitgesproken als ‘inskauwer’.

Het woord ‘Inchgower’ is de naam van de omgeving waar de distilleerderij staat. ‘Gower’ zou een oud Schots woord voor tuin zijn.

Geschiedenis: De Inchgower-distilleerderij werd in het jaar 1871 gebouwd door Alexander Wilson. Deze Alexander Wilson, een neef van de eigenlijke stichter, verplaatste de distilleerderij van zijn oom van de plaats Lintmill naar de huidige plek. Alexanders oom had zijn distilleerderij gebouwd onder de naam Tochieneal Distillery. Alexander besloot in 1870 tot de verplaatsing, toen de landeigenaren (de Earl en Countess of Seafield) de huur van het land waarop de oude distilleerderij stond verdubbelden. Alexander Wilson, plaatselijk beter bekend als ‘Uncle Sandy’, had de plek van de nieuwe distilleerderij goed uitgezocht, met een waterbron om te brouwen en een beek voor het koelwater in de buurt. Deze bronnen worden nog steeds gebruikt om de whisky te maken. Behalve dat Uncle Sandy een talent had om goede whisky te maken stond hij ook bekend als een goede doedelzakspeler en visser. Ook een potje curling ging hij niet uit de weg.

De nieuwe distilleerderij werd dus gebouwd in 1871 en werd in die tijd gezien als een modeldistilleerderij, compleet met timmerbedrijf, kuiperij en smederij en huizen voor de werknemers. De warehouses waren opgesteld in een rechthoek. Rond de distilleerderij bevond zich een groot stuk land met zo’n honderd koeien, tweehonderd schapen en een aantal varkens, waaraan de afvalproducten als draff en pot ale werden gevoerd. Van de boerderij is weinig meer over, hoewel er nog wel vee loopt. Aan de vorm van de distilleerderij is sinds de bouw weinig veranderd.

De Inchgower-distilleerderij bleef tot en met 1929 in het bezit van de familie Wilson. In 1930 werd hij overgenomen door het stadsbestuur van Buckie, maar in 1936 kwam de zaak in handen van Arthur Bell & Sons. Of er tussen 1930 en 1936 ook is geproduceerd is niet bekend.

In 1966 werd de distilleerderij door Bell grondig verbouwd. Het aantal stills werd verdubbeld en de moutvloeren verdwenen en gingen als warehouses dienst doen. Tijdens deze verbouwing werd er ook een aantal energiebesparende maatregelen genomen, onder andere het terugwinnen van warmte waarmee men de pot ale kan indampen.

Arthur Bell & Sons werd in 1985 overgenomen door Guinness en werd na de overname van Distillers Company Ltd, een paar jaar later, ondergebracht bij United Distillers. Dit bedrijf heet nu United Distillers & Vintners door een fusie van Grand Metropolitan en Guinness.

De distilleerderij: In het stillhouse van Inchgower staan twee wash stills en twee spirit stills, die sinds 1966 alle verhit worden met stoom. Voor de vergisting gebruikt men zes wash backs, alle gemaakt van Oregon pine. Voor de rijping worden zowel bourbon‑ als refill- en sherryvaten gebruikt.

Water: Het water dat in de Inchgower-distilleerderij gebruikt wordt voor het brouwen, komt van een bron die gelegen is op de helling van de Hill of Menduff. Deze bron draagt dezelfde naam als de heuvel: Menduff. Het koelwater betrekt men van de Burn of Buckie, een stroom die vlak langs de distilleerderij loopt.

De malt: Van de productie wordt maar 1% gebotteld als single malt. Dit onder het U.D.V.-etiket waarop de scholekster als symbool staat, het zogenoemde Flora & Fauna-etiket. Deze malt is 14 jaar oud. Ook is er een single malt afgevuld onder het Rare Malt-etiket, deze is 27 jaar oud en gedistilleerd in 1976; hij heeft een alcoholpercentage van 55,6.

Zo’n 40% van de productie gaat naar verschillende klanten en de rest verdwijnt in de blends van U.D.V. als Johnnie Walker’s, White Horse en natuurlijk Bell’s.

Bezoek: De distilleerderij ontvangt geen bezoekers.

Adres: Buckie, Banffshire AB56 2AB. Tel: 01542‑831161. Fax: 01542‑ 834531.

Gebruikte Bron: Schotse Malt Whisky (alle distilleerderijen van Schotland) - Robin Brilleman

Wijzigingen en fouten voorbehouden

Geen afbeelding ingesteld

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...

Age Verification

YES

ik ben WEL oud genoeg om alcoholhoudende drank te mogen drinken.

NO

ik ben NIET oud genoeg om alcoholhoudende drank te mogen drinken.

____________________