Clynelish Distillery

Eigenaar: United Distillers & Vintners (Diageo).

Vergunninghouder: Ainslie & Heilbron Distillers Ltd.

Productiestatus: Produceert 3,4 miljoen liter per jaar.

Locatie: Highlands, Noord.

De distilleerderij staat ten noorden van de plaats Brora, in het noorden van Schotland. Neem vanuit Brora de A9 en sla links een zijweg in. Aan de linkerkant van deze weg staat de Clynelish-distilleerderij en aan de rechterkant de Brora-distilleerderij.

De naam: Clynelish wordt uitgesproken als ‘klein liz’.

Wat de naam precies betekent, is niet bekend, maar ‘Clyne’ is afkomstig uit de omgeving. Er is een stroompje water dat de naam Clyne Burn draagt.

Geschiedenis: De huidige Brora-distilleerderij werd in 1819 gebouwd en heette toen Clynelish. De bouwer was de Marquis of Stafford, later de eerste Duke of Sunderland, die zijn verpachte boerderijen van een gegarandeerde gerstafzet wilde voorzien. Heel slim, want zo was hij ervan verzekerd dat de boeren de pacht konden betalen en verdiende hij ook nog eens aan de gerst door er whisky van te maken. De draff, het afvalproduct na het brouwen, diende als voer voor de varkens van de varkensboerderij in de buurt. De stills werden verhit met kolen uit een kolenmijn in de buurt. Kortom, iedereen was gebaat bij een distilleerderij in dit gebied. Een andere reden voor de markies om een distilleerderij te bouwen was om de illegale distilleerderijen en de smokkelaars uit de omgeving de wind uit de zeilen te nemen. In 1824 kreeg de distilleerderij een officiële vergunning. Die vergunning stond door de jaren heen op verschillende namen, totdat vergunning en distilleerderij in 1896 werden overgenomen door Ainslie & Co, een blender uit Leith. In 1912 werd deze blender uitgekocht door John Risk, die toen al 50% van de aandelen bezat. Risk veranderde de firmanaam The Distillers Company Ltd in The Clynelish Distillery Co Ltd. Risk kreeg echter financiële problemen en verkocht de aandelen in 1916 aan John Walker & Co. Walker ging in 1925 samen met Distillers Company Ltd (D.C.L), waarna Clynelish in 1930 volledig in bezit kwam van D.C.L. Dit bedrijf was een jaar later genoodzaakt Clynelish te sluiten. Pas in september 1938 werd de productie weer hervat, maar in mei 1941 moest de distilleerderij weer dicht vanwege het tekort aan gerst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In november 1945 was er weer genoeg gerst en de productie werd hervat.

In het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de distilleerderij van elektriciteit voorzien; de stills werden omgebouwd en niet meer met kolen maar met stoom verhit.

In de jaren 1967 en ’68 werd er naast Clynelish een geheel nieuwe en veel grotere distilleerderij gebouwd, die van alle nieuwigheden van die tijd voorzien was.

De oude distilleerderij ging in het begin van de jaren ’70 over tot het stoken van ‘peaty’ malt, turfhoudend, zoals men dat proeft bij malts van het eiland Islay. Verondersteld wordt dat de oude Clynelish-distilleerderij de productie moest overnemen van de Caol Ila-distilleerderij op dat eiland, omdat deze in die tijd geheel werd vernieuwd en de productie daardoor stilstond. De nieuwe Clynelish ging door met het produceren van malt zoals die bij de oude altijd werd gemaakt.

De oude distilleerderij ging korte tijd dicht, maar werd in april 1975 weer geopend onder de naam ‘Brora’, naar de plaats ten zuiden van de distilleerderij. In mei 1983 ging Brora voorgoed dicht. Hij doet nu dienst als warehouse en filling-store voor Clynelish. Brora is tot nu toe niet ontmanteld. De stills staan er dan ook nog steeds.

De distilleerderij: In de oude (Brora-)distilleerderij staan één wash still en één spirit still. In de Clynelish-distilleerderij staan daarentegen drie wash stills en drie spirit stills. Alle stills worden sinds 1961 verwarmd met stoom en de dampen worden gecondenseerd in worm tubs. De acht wash backs bij Clynelish zijn gemaakt van larikshout.

Voor de rijping worden bourbon‑, sherry‑ en refill-vaten gebruikt.

Water: Zowel het brouwwater als het koelwater is afkomstig van de Clynemilton Burn. Deze burn stroomt even ten noorden van de distilleerderij de Noordzee in. Voordat het water de zee in stroomt, wordt een groot deel afgetapt en via een pijpleiding naar de distilleerderij gebracht.

De malt: Er wordt door U.D.V. slechts ongeveer 5% als single malt afgevuld, met op het etiket een wilde kat als symbool. Deze single malt is 14 jaar oud. Het meeste gaat, zoals bij de meeste distilleerderijen, in blended whisky’s, met name in de Johnnie Walker’s Gold Label 18 jaar oud. De Clynelish-malt is het hart van deze blend en dat is dan ook duidelijk waarneembaar. Van de weinige vaten die er nog in de warehouses van Brora liggen, wordt er af en toe één afgebotteld onder het Rare Malt-etiket van U.D.V. Ook worden de malts van Clynelish en Brora in de Hidden Malt-reeks op de markt gebracht.

Bezoek: Bij de Clynelish-distilleerderij is een bezoekerscentrum dat van maart t/m oktober open is voor bezoekers; in de winter op afspraak. Kosten: £4,00.

Adres: Brora, Sutherland KW9 6LR. Tel: 01408‑623000. Fax: 01408‑621131.

website: www.classicmalts.nl

Gebruikte Bron: Schotse Malt Whisky (alle distilleerderijen van Schotland) - Robin Brilleman

 

Wijzigingen en fouten voorbehouden

Geen afbeelding ingesteld

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...

Age Verification

YES

ik ben WEL oud genoeg om alcoholhoudende drank te mogen drinken.

NO

ik ben NIET oud genoeg om alcoholhoudende drank te mogen drinken.

____________________